La ce trebuie sa te uiti cand cumperi un apartament

La ce trebuie sa te uiti cand cumperi un apartament

Cumpararea unui apartament este o decizie importanta care necesita putere de decizie si atentie sporita deoarece este o achizitie si o investitie pe termen mediu si lung. Mai ales daca aceasta achizitie are la baza si un credit ipotecar pentru cumpararea respectivului imobil.

Prima conditie este sa faci o vizionare deoarece numai aceasta te poate convinge daca imobilul vazut pe un site de imobiliare sau portal de imobiliare este exact ceea ce cauti.

Daca in pozele oferite de aceste siteuri de imobiliare poti vedea imobilul, atunci cand ajungi in el vezi efectiv suprafetele de care dispune in fiecare camera, baie, bucatarie, etc.

Pe langa aceste aspecte iti mai poate demasca si eventualele imperfectiuni care altfel nu le puteai vedea, gradul de finisare al imobilului, parchet, mocheta, termopan, pereti, instalatii si asa mai departe (detalii importante).

Mai departe voi puncta aspectele care le consider esentiale si care fac diferenta intre un apartament care poate fii o investitie corecta si buna si una care poate fii foarte gresita si potentiala consumatoare de bani pentru eventuale remedieri ale imperfectiunilor imobilului.

 1. Conteaza foarte mult zona blocului si amplasarea lui: daca blocul este stradal sau in planul doi, daca are intrare pe fata sau pe spate, daca se poate intra cu masina sau este foarte greu de ajuns cu masina de pe strada principala, accesibilitatea lui la rutele principale de drumuri si transport in comun. Nu te increde in nimeni care spune ca esti la 5 minute de metrou sau de vreo statie de tramvai, mai bine verifica tu efectiv cat faci.
 2. Fatada blocului este iar foarte importanta pentru ca trebuie sa realizezi daca a cazut tencuiala , daca a fost grav afectat de vreun cutremur, daca a fost reabilitat termic sau daca blocul este deja inclus intr-un program de rabilitare viitoare.
 3. Scara blocului , liftul si ghena sunt elemente esentiale pentru a iti face idee ce fel de locatari sunt in acel bloc si cat de bine stiu sa pastreze bunurile comune ale blocului.
 4. Poti verifica sa vezi daca intretinerea este la zi si care este gradul de locatari restati din blocul unde se afla apartamentul dorit. Unul sau mai multi locatari care au restante mari la intretinere pot crea probleme serioase intregului bloc, prin debransari de la apa sau caldura.
 5. La intrarea in apartament trebuie sa iti dai seama pe loc daca este acel imobil cu potential sau nu, sa nu te iei neaparat dupa finisari daca vrei sa il renovezi de la zero, sau sa fii doarte atent la ele daca vrei sa te muti direct”, in mod normal cineva care vrea sa vanda un imobil la gata acela va fii proaspat dat cu lavabil si va fii prezentat curat la fel ca si un imobil nou abea construit. Cel mai mult conteaza compartimentarea lui si suprafetele sa corespunda cu planul cadastral , eventual sa fiti foarte atenti la ce pereti au modificat si daca cadastrul este modificat in consecinta, altfel acesta va pica dupa achzitie in grija actualului proprietar.
 6. Instalatiile sanitare sunt foarte importante deaorece o eventuala avariere poate face ravagii atat in apartamentul tau cat si la vecini, este bine sa stii daca au fost schimbate, daca tevile sunt pe pexal sau cupru, daca s-au montat apometre si daca a avut probleme cu vecinii in acest sens.
 7. Actele aprtamentului sunt cele mai importante, deoarece daca acestea nu sunt la zi atunci ele trebuiesc facute si consuma timp. Nici o banca nu accepta sa cumperi un imobil prin credit iar actele sa nu fie in perfecta ordine. Aici este esential sa beneficiati de consiliere juridica din partea unui agent imobiliar, avocat sau notar, toate aceste persoane va pot oferi informatii de specialitate.
 8. Trebuie sa verificati daca anul blocului apare si in acte,
 9. cine este administrator, daca exista asociatie de proprietari,
 10. cine e provider de internet, de la cine aveti cablu TV,
 11. daca facturile sunt la zi si daca impozitul este la zi.
 12. Privelistea ( panorama) de la ferestre este foarte importanta deoarece asta vei vedea in urmatorii ani atunci cand vei fuma o tigara pe balcon.

Un factor important pentru orice cumparator de proprietate este identificare cu acel imobil si daca efectiv clientul se vede convietuind in acel apartament.

Agentia imobiliara are rolul ei iar in cazul in care ii faceti cunoscute aceste cerinte si cu agentul imobiliar potrivit aceasta cautare se poate transforma din luni in zile!