Investeste intr-un apartament

Investeste intr-un apartament

Inainte de a investi intr-un imobil, trebnuie sa stii exact scopul pentru care il cumperi, cum ar fii:

  • locuinta de familie
  • locuinta destinata inchirierii
  • spatiu cumercial
  • casa de vacanta

 

 

Poti sa cumperi un apartament pentru a il transforma in locuinta de familie, iar acesta ar trebui sa fie in cel mai bun cartier in care iti permiti financiar, convenabil din punct de vedere al pozitionarii in functie de locul de munca, de parcuri, scoli, de gradul de siguranta al cartierului unde doresti sa faci investitia imobiliara.

Daca vrei sa investesti intr-un apartament destinat inchirierii atunci alegerea clientului ramane importanta deoarece apar din nou mai multe optiuni in functie de zona si suprafata.

Daca vei cumpara o garsoniera, in acest caz nu te poti astepta la niste chiriasi pe termen lung, mai degraba unii pe termen scurt si mediu. In acest caz utilitatile si zona garsonierei pot face diferenta. Avantajul este acela ca pretul chiriei pe metru patrat poate fii mai mare decat la apartamentele cu 2,3 sau 4 camere, deci asta inseamna o amortizare mai rapida a imobilului.

Cu cat apartamentul inchiriat are suprafete mai generoase, 2,3 sau 4 camere, el se va potrivi pentru o familie sau o firma ceea ce va atrage si o constanta in achitarea lunara a chiriei deci si posibilitatea unuor planuri pe termen mediu si lung.

In cazul in care doresti sa investesti intr-un spatiu comercial, atunci chiar ai avea nevoie de un specialist care sa te indrume, in vremurile noastre de criza spatiile comerciale sunt foarte inselatoare si un spatiu mai mic dar pozitionat intr-o locatie cu vad poate chiar mai prost cotata ca si zona, poate fii o investitie mult mai buna decat un spatiu cu suprafata mai generoasa si intr-o zona foarte buna.  Am vazut foarte multe spatii care datorita zonei si pretului foarte mare raman libere chiar si ani intregi.

Spatiile comerciale reprezinta cred cea mai sensibila latura a imobiliarelor, datorita efectelor economice, politice, sociale, comerciale etc.

Pe aspectul investitiei intr-o casa de vacanta nu voi insista foarte mult deoarece scop este nu acela de a scoate un profit. Clientul alege zona in care isi doreste casa de vacanta, investitia este exacta, ca si o a doua casa, amortizarea nu exista, clientul decide in functie de suma alocata  care va fii zona, caliatatea casei, utilitatile daca va fii la strada sau nu etc.

Unii cauta oportunitati in piata imobiliara sa cumpere proprietati foarte ieftine.

Acest lucru este cautat de cei din mediul de bussines imobiliar, devoratorii de proprietati imobiliare.

Acestia, in functie de trendul pietei, de economie si de previziunile imobiliare,speculeaza si cauta in piata “chilipirurile imobiliare” ale zonelor in care vor sa faca achizitii pentru a le vinde mai scump pe viitor.

Acest model de afacere aduce un profit pe teremen scurt si mediu dar are si un grad de risc mare, deoarece in cazul in care exista o cadere a preturilor imobiliare exact ca in 2007-2008 cu siguranta profitabilitatea va fii negativa.

Din acest motiv trebuie sa existe o interpretare cat mai profesionista a pietei imobiliare. In cazul in care o persoana fara experienta doreste sa faca o astfel de investitie cel mai bine ar fii sa apeleze la un fullbroker, care ii va oferii informatii despre piata imobiliara, cea a creditelor, despre contextul economic dar si despre flexibilitatea de a specula in perioada curenta piata imobiliara.

 

Gradul de amortizare al unei in vestitii imobiliare

Gradul de amortizare, reprezinta perioada in care bunul achizitionat va incepe sa genereze profit.

Prin investitia intr-un imobil, acesta a generat o cheltuiala pe care trebuie intr-o perioada te timp sa o recuperezi si dupa sa genereze profit.

In acest sens recomandam o consultanta din partea unui fullbroker prin care sa va schiteze un plan de amortizare al imobilului in functie de gradul de rentabilitate al achizitiei , dar si in functie de posibilitatile prin care doriti sa genereze venituri imobilul achizitionat

De exemplu: Investind intr-un apartament de 2 camere care valoreaza 50 000 de euro, printr-un credit, cam in cat timp se poate stinge ipoteca si in cat timp imobilul poate genera profit?

Brokerul poate sa va explice care schema de creditare ar fii cea mai eficienta pentru dumneavoastra si ce puteti face cu acest imobil pentru a va acoperi din costuri.

 

Romanul are simt al proprietatii

Contrar mentalitatii europene, romanul are un simt al proprietatii foarte bine dezvoltat, iar modul de gandire este unul foarte simlu si suna cam asa: “De ce sa stau in chirie in loc sa imi cumpar propriul apartament la care prefer sa platesc rate bancii, la finalul ratelor apartamentul va ramane al meu” , “ De ce sa fac  imbunatatiri la apartamentul altuia?”

Aceste vorbe le auzim de la clienti aproape mereu. Orice client hotarat sa faca o achizitie imobiliara va avea si acest motiv inclus in pachetul de motive pentru care vrea sa faca acest pas.