Inceputul 2013 in piata imobiliara

Inceputul 2013 in piata imobiliara

Anul 2013 aduce pe piata imobiliara preturi relativ in crestere fata de cele din 2012. Desi situatia economica nu a inregistrat nicio imbunatatire semnificativa la inceput de an, preturile apartamentelor continua sa se mentina la nivelul celor din octombrie, noiembrie 2012 si chiar sa creasca.

            De ce aceasta usoara crestere a preturilor la apartamente?

Unul dintre motive il reprezinta speranta proprietarilor de a obtine un pret cat mai bun pe locuinta scoasa la vanzare, atribuind uneori acesteia calitati inexistente. Dupa cum bine stim, pretul unui apartament sau unei garsoniere se stabileste in functie de:

- zona in care este amplasat/a, de distanta fata de mijloacele de transport, de facilitatile zonei precum piata, parc, verdeata, scoala, magazine, iar uneori se ia in considerare si distanta fata de locul de munca.

- pozitionarea blocului, respectiv a garsonierei/apartamentului propriu-zis – stradal, vedere fata/spate/lateral, de etaj, de materialele de constructie folosite;

- numarul camerelor, de balcon, dependinte, dimensiunea locuintei;

- anul constructiei blocului, structura si imbunatatirile apartamentului.

De cele mai multe ori pretul locuintelor nu este cel real, raportat la calitatea acestora, ci este maximul pe care un proprietar doreste sa-l obtina printr-o tranzactie. Modificarile pretului de vanzare sunt de cele mai multe ori nesemnificative si din cauza faptului ca proprietarii nu se grabesc sa vanda.

Situatia pietei imobiliare actuale este urmarea faptului ca nu exista o informare a proprietarilor asupra acesteia si fiecare isi stabileste pretul dupa propriile criterii si bunul plac.

Desi Euro scade, pretul creste.

Sa luam de exemplu 4 dintre cele mai cautate zone ale Bucurestiului: Titan, Berceni, Militari si 1 Mai si sa facem o comparatie din punct de vedere al pretului unei garsoniere si al unui apartament cu 2 camere, pe lunile octombrie, noiembrie, decembrie 2012 si ianuarie 2013.

O garsoniera in zona Titan, confort I, decomandata, 34mp, etaj 10/10, renovata, se vindea in octombrie 2012 cu 40.000 Euro, iar un apartament cu 2 camere, aceeasi zona, decomandat, etaj 2/4, 56mp, costa 52.000Euro.

In zona 1 Mai, in luna noiembrie, o garsoniera confort II, etaj 8/10, 23mp, fara imbunatatiri, se vindea cu 30.000 Euro, in timp ce un apartament cu 2 camere renovat, semidecomandat, etaj 4/4, 40mp, se vindea cu 66.000 Euro.

In decembrie 2012, o garsoniera decomandata, etaj 4/4, 42mp, renovata, costa 51.600 Euro, iar un apartament cu 2 camere, decomandat, etaj 9/10, 50mp, renovat, era pe piata la pretul de 59.000 Euro, in zona Militari.

Ianuarie 2013 aduce in Berceni garsoniera confort I, decomandata, 37mp, etaj 6/8, la pretul de 43.000 Euro si apartament 2 camere confort I, semidecomandat, etaj 2/8, 54mp, renovat, la 80.000 Euro.

Realizand o analiza a pietei imobiliare din ultima perioada si nu numai, observam o cerere medie si oferta mica a locuintelor, iar situatia se va schimba si mai mult in momentul in care creditele obtinute prin Programul Prima Casa vor fi blocate.

Avand in vedere faptul ca puterea de cumparare a locuintelor este foarte mica, majoritatea celor care vor sa achizitioneze o garsoniera sau un apartament apeleaza la credit, in special Prima Casa, avantajul clientului fiind acela de a contribui doar cu 5% avans din valoarea locuintei, spre deosebire de 25% in cazul unui credit standard imobiliar.

Ca urmare, cererea pietei va fi din ce in ce mai mica.

Autor: Madalina Visoiu

Data: 28.01.2013