Apartament nou sau apartament vechi?

Apartament nou sau apartament vechi?

Achizitionam un apartament intr-un bloc recent construit sau intr-unul mai vechi? Care este alegerea corecta?

Pentru a ne raspunde la aceste intrebari trebuie sa analizam foarte bine avantajele si dezavantajele fiecaruia, sa aflam opinia persoanelor care locuiesc in ambele tipuri de imobil, daca se poate, sa cerem informatii unei persoane avizate in domeniul constructiilor si sa vizitam cat mai multe apartamente in diverse zone ale Bucurestiului pentru a ne face propriile impresii, deoarece in final, noi suntem cei care trebuie sa luam decizia corecta.

Majoritatea oamenilor aflati in cautarea unei locuinte sunt de obicei persoane tinere, cupluri recent casatorite sau care urmeaza sa faca acest pas, tineri singuri care vor sa aiba o locuinta a lor si sa nu mai plateasca o chirie lunara, dar si persoane de varsta mijlocie care vor o schimbare a propriului apartament, deoarece au o situatie financiara mai buna sau dimpotriva, ori prefera o alta zona din mai multe motive.

Ce trebuie sa avem in vedere atunci cand ne orientam spre un apartament aflat intr-un imobil recent construit:

Avantajele acestuia

-           Imobilul este unul nou, modern, dotat cu parcare proprie, daca se afla in incinta unui ansamblu rezidential poate beneficia chiar si de paza, camere de filmat, loc de joaca, sala de fitness, spa si restaurant.

 

-           In cazul in care locuinta se achizitioneaza in stadii incipiente de construire, cumparatorul are avantajul de a opta pentru materialele destinate finisajului, alegand in functie de propriul venit, calitatea si culoarea acestora.

 

-          Un alt aspect important il reprezinta dimensiunile. O locuinta noua are o suprafata construita si implicit utila, mult mai mare decat o locuinta veche. De exemplu, o garsoniera noua din zona Militari, are o suprafata de 46mp sau 54mp si costa 27.600 euro, respectiv 32.500 euro, in sectorul 1 al capitalei un apartament cu 2 camere de 72mp costa 74.300 euro, iar un apartament cu 3 camere din zona Berceni, cu o suprafata de 114mp are pretul de 62.000 euro.

 

-          Compartimentarea unui apartament nou este mult mai moderna. Aerul locuintei este mult mai proaspat si totul in jur este nou, iar vecinii sunt de cele mai multe ori persoane relativ tinere.

 

Dezavantaje

-          De regula, noile imobile se construiesc la periferia orasului sau in locuri relativ inghesuite, unde peisajul poate fi usor dezolant daca in imprejurimi sunt alte imobile aflate in constructie si predomina aerul unui santier, sau daca sunt, practic, amplasate pe un camp.

 

-          Un alt dezavantaj il reprezinta costurile ridicate pentru intretinere, paza, deszapezire, problema canalizarii, a drumurilor care fac legatura cu orasul, a lipsei mijloacelor de transport in comun sau a distantei fata de punctele importante ale orasului. Farmaciile, centrele comerciale, cinematografele, restaurantele, lipsesc momentan si ele.

 

-          Unele ansambluri rezidentiale sunt construite cu materiale mai ieftine, realizate in graba pentru a scoate cat mai repede un profit, lucru care aduce o multime de probleme locatarilor si asta in cat mai scurt timp.

 

Puncte tari, dar si slabe au si imobilele vechi.

            Avantaje

-          Sunt construite in toate zonele orasului, in apropierea scolilor si gradinitelor, farmaciilor, centrelor comerciale importante, parcurilor  si dispun de mijloace de transport diversificate.

 

-          Spre deosebire de blocurile recent construite, blocurile vechi genereaza costuri mai mici ale intretinerii, lucru benefic in aceasta perioda de criza, iar mare parte a celor construite incepand cu anii 1980 sunt considerate a fi foarte solide si bine realizate, relativ noi.

 

-          Pretul acestor locuinte este de regula unul mai mic decat pretul celor noi.

 

Dezavantaje

-          Principalul dezavantaj il reprezinta gradul de uzura al constructiei, acest lucru fiind chiar vizibil, atat din exterior, cat si din interior.

 

-          O alta problema o reprezinta nereabilitarea blocurilor, problema instalatiilor electrice si sanitare care nu intarzie sa apara dupa o perioada de cativa zeci de ani si faptul ca nu li se acorda atentia necesara pentru pastrarea acestora in buna functionare.

 

-          Mirosul neplacut prezent atat in propria locuinta, cat si pe scara este si acesta un aspect foarte important care descurajeaza cumparatorii. Compania vecinilor nu este intotdeauna cea mai placuta, de regula acestia fiind varstnici care detin animale de companie in propriile locuinte si care monitorizeaza activitatea celorlalti locatari.

Un alt criteriu de selectie il reprezinta compartimentarea locuintei  - decomandata, semidecomandata, nedecomandata sau vagon si circulara. In functie de numarul persoanelor si de gradul de intimidate dorit si cel mai important, in functie de suma destinata achizitionarii unei locuinte, putem alege modelul si confortul acesteia.

Aceste aspecte generale trebuie luate in calcul de fiecare persoana ce doreste sa achizitioneze un anumit tip de imobil si sa se orienteze spre locuinta cere-i ofera cele mai multe avantaje in functie de necesitatile si dorintele sale.